Variapack is een innovatieve verpakkingsspecialist die een ruim assortiment aan verpakkingsmaterialen importeert en verdeelt in de Belux.

Met andere woorden: Variapack is geen productiebedrijf maar een groothandel die wereldwijd inkoopt en verpakkingsmaterialen levert aan klanten in België en Luxemburg.

Hoe het allemaal begon

Gaston Vanderlinden, Gaston Vanderlindeneen kruidenier uit het hart van de druivenstreek, meer bepaald Overijse, verkocht druivenverpakking. Het kartonnen fruitbakje moest de kostbare druiven niet alleen goed beschermen maar ook aantrekkelijk presenteren. Een decoratief lint en een etiket in de vorm van een druivenblad maakten het plaatje compleet.

De zoektocht naar de meest geschikte verpakking bevatte twee elementen die de verdere koers van Variapack zou bepalen: de verpakking moest voldoen aan zowel functionele als esthetische eisen.

De onderneming groeide uit tot een groothandel in verpakkingsmaterialen en toebehoren voor de voedingssector en kleinhandel. Een bijzondere extra was het aanbod van geschenkverpakking.

Sterke groei

Het bedrijf kende een snelle groei en vestigde zich in 1980 aan de Aarschotsesteenweg in Wilsele (Leuven). Na verschillende uitbreidingsfases bedroeg de opslagruimte 12.000m² wat meteen de grootste sterkte werd van Variapack: bijna alle artikelen werden uit eigen voorraad geleverd.

Eind 2006 verkocht de familie Vanderlinden haar aandelen aan King Benelux dat op zijn beurt in 2007 BVBA Vanderbiest, een distribiteur van industriële verpakkingen, overnam. Nog in datzelfde jaar kwam er een belangrijk keerpunt: Variapack maakte voortaan deel uit van de internationale, beursgenoteerde groep BUNZL (www.bunzl.com).

Waarom is de BUNZL-groep belangrijk?

Bunzl logoDe internationale BUNZL-groep telde in 2017 een omzet van 9,7 miljard euro, is wereldwijd aanwezig in meer dan 30 landen en heeft een uniek business model. Geen enkel bedrijf heeft zelf een productieafdeling maar biedt door outsourcing een toegevoegde waarde aan zijn klanten. Hierdoor verlagen klanten de vele verborgen kosten van in-house aankoop en distributie en komt er meer ruimte en budget vrij voor hun eigen core business. Het assortiment bestaat uit merkproducten en private labels en biedt een one-stop-shop voor non-food verbruiksgoederen.

De Britse groep (plc met hoofdkantoor in Londen) heeft een specifieke onderverdeling per regio: Noord-Amerika, Verenigd-Koninkrijk & Ierland, Continentaal Europa en de rest van de wereld. Groei wordt voornamelijk door overnames gerealiseerd. Elk bedrijf krijgt veel autonomie binnen zijn eigen regio en het moederbedrijf bestuurt op een gedecentraliseerde manier.

Momenteel maken vier bedrijven deel uit van BUNZL België: Variapack, King Belgium, Polaris en GlobalNet.