BELIEVE - investeren in duurzaamheid

Variapack is uw partner in duurzame verpakkingen. Dit gaat verder dan de uitlevering van verpakkingsmateriaal dat onder de brede noemer “duurzaam” valt. Dit betekent dat er ook aandacht besteed wordt aan duurzaam ondernemen op alle bedrijfsniveaus.

MVO of maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in het DNA van Variapack. Het maakt integraal deel uit van de bedrijfsfilosofie binnen de internationale, beursgenoteerde groep BUNZL waartoe Variapack behoort.

Het MVO-beleid van BUNZL valt onder de noemer BELIEVE. Concreet stelt BUNZL een aantal doelstellingen voorop die vertaald worden binnen de dagelijkse werkzaamheden en die duidelijk herkenbaar zijn voor externe relaties.

BELIEVE bestaat uit 5 pijlers die verband houden met duurzaamheid en sociale gelijkheid. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat Variapack een duurzaam assortiment aanbiedt en duurzame relaties onderhoudt met zijn externe relaties en partners. Maar dit heeft ook impact op de arbeidsomstandigheden van buitenlandse fabrikanten en de algemene tevredenheid van medewerkers.

 

De 5 pijlers zijn:

1) BEGREEN

2) BEDIFFERENT

3) BEFAIR

Believe schema

4) BESUSTAINABLE

5) BEHAPPY

 

1) BEGREEN

Zorgvuldig omgaan met energie, afval en water. Afval wordt bijvoorbeeld selectief gesorteerd zodat dit zo veel mogelijk hergebruikt kan worden.

2) BEDIFFERENT

Het gaat niet alleen over duurzame producten maar ook over toekomstbestendige concepten. Bij de keuze van nieuwe leveranciers en klanten primeren langlopende relaties en samenwerkingsverbanden die bijdragen aan een duurzame keten.

3) BEFAIR

In alle samenwerkingsverbanden handelen we met respect, integriteit en verantwoordelijkheid. Zowel in België als bij onze wereldwijde leveranciers streven we naar eerlijke handel met strenge regels binnen het geldende rechtssysteem. Indien een leverancier na een audit op bijvoorbeeld discriminatie of arbeidsomstandigheden niet voldoet, ondernemen we direct actie.

4) BESUSTAINABLE

Zowel bij ons kernassortiment als bij maatwerk bij de klant streven we naar een optimalisatie van de duurzame eigenschappen. Deze herkent u ook makkelijk aan de BELIEVE-logo’s. Om je te begeleiden beschikken we ook over een gids om duurzame alternatieven te vinden.

5) BEHAPPY

Tevreden medewerkers presteren beter en zorgen voor tevreden klanten. Om dit te behouden en uit te breiden gaat er veel aandacht naar interne en externe opleidingen. Daarnaast worden conclusies uit tevredenheidsenquêtes vertaald naar concrete actiepunten zodat medewerkers betrokken blijven.

 


Om het u makkelijk te maken, onderscheidt Variapack het duurzame assortiment met herkenbare BELIEVE-logo’s. Zo weet u meteen welke producten volledig composteerbaar zijn, gemaakt van gerecycleerd materiaal of van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen.

 

BELIEVE

Believe compostableBelieve Compostable:

    • volledig composteerbaar
    • conform EN13432
    • bijvoorbeeld pulpschalen

Believe renewableBelieve Renewable Resources:

     • geproduceerd van grondstoffen uit hernieuwbare bronnen
     • minimum 90% van het materiaal bestaat uit hernieuwbare grondstoffen, die in de natuur of via ecologische kringlopen aangroeien
     • bijvoorbeeld bamboe

Believe recycledBelieve Recycled Resources:

      • gemaakt van gerecycleerd materiaal
      • minimum 51% bestaat uit gerecycleerde grondstoffen, die ontstaan na gebruik van het product
      • bijvoorbeeld gerecycleerd papier

BegreenBEGREEN:

     • voldoet minimum aan één van de normen van Believe Compostable, Renewable Resources of Recycled Resources
     • het gaat om een herbruikbaar product waarbij veel aandacht besteed is aan de vermindering van de afvalstromen en/of de CO2-uitstoot
     • als de producent/aanbieder vergaande inspanningen levert om zijn eindproduct zo CO2-neutraal mogelijk te maken
      • bijvoorbeeld door een geoptimaliseerde/ energiezuinige productie en logistieke omgeving, samenwerking met collectie-/recycling netwerk

 


 

Variapack maakt deel uit van de internationale, beursgenoteerde BUNZL-groep. Het volledige MVO-beleid en het sociaal jaarverslag van BUNZL vindt u terug op de corporate website:

 


Variapack heeft sinds 8 februari 2019 ook het FSSC 22000 certificaat. FSSC staat voor Food Safety System Certification.

De FSSC 22000-norm beantwoordt aan een hele reeks internationale voedselveiligheidsnormen en –programma’s zoals GMP, HACCP, SQF, BRC, IFS en Global G.A.P. Deze norm gaat verder dan de ISO 22000 en wordt erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI).